Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Πρωτογενής ανοσοβιολογική απόκριση

1ο στάδιο: Ενεργοποίηση βοηθητικών Τ-Λεμφοκυττάρων

Όταν ένας εισβολέας-αντιγόνο εισέλθει στον οργανισμό ενεργοποιούνται τα μακροφάγα. Αυτά ως στρατιώτες που αντιμετωπίζουν τον εισβολέα που πέρασε τα σύνορα του οργανισμού, κάνουν την φαγοκυττάρωση. Δηλαδή περιβάλλουν τον εισβολέα με τα ψευδοπόδια, τον εγκλωβίζουν, τον εγκολπώνουν σε ένα κυστίδιο και τον καταστρέφουν. Όμως οι στρατιώτες αυτοί θα λειτουργήσουν και ως πληροφοριοδότες-αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα για τα λεμφοκύττρα. Τα μακροφάγα εκθέτουν πάνω τους τα κομμάτια του εισβολέα ως λάφυρα. Τα τμήματα του μικροβίου εκτείθενται σε ειδικές πρωτεΐνες που εχουν τα μακροφάγα στην επιφάνειά τους και λέγονται αντιγόνα ιστοσυμβατότητας. Τα λαεμφοκύτταρα που θα ενεργοποιηθούν, δηλαδή θα ειδοποιηθούν πρώτα από τα κομμάτια του εισβολέα-αντιγόνου που μεταφέρει το μακροφάγο θα είναι τα βοηθητικά Τ-Λεμφοκύτταρα.



2ο στάδιο:
α) Ενεργοποίηση Β-Λεμφοκυττάρων(Χυμική ανοσία): Τα εξειδικευμένα βοηθητικά Τ-Λεμφοκύττρα για το συγκεκριμένο αντιγόνο θα ειδοποιήσουν, θα ενεργοποιήσουν μια άλλη κατηγορία κυττάρων που λέγονται Β-Λεμφοκύτταρα. Η ενεργοποίηση των Β-Λεμφοκυττάρων θα γίνει με χημικές ουσίες που εκκρίνουν τα βοηθητικά Τ-Λεμφοκύττρα πάνω τους. Πιο συγκεκριμένα, τα Β-Λεμφοκύττρα συνθέτουν και εκθέτουν στην επιφάνειά τους ειδικές πρωτεΐνες που λέγονται ανοσοσφαιρίνες ή αντισώματα, ειδικά για το συγκεκριμένο αντιγόνο. Κάθε Β-Λεμφοκύττραο διαθέτει υποδοχείς-αντισώματα δηλαδή σηματάκια που αναγνωρίζουν ένα μόνο αντιγόνο. Οι ειδικές αυτές πρωτεΐνες αναγνωρίζουν το συγκεκριμένο κομμάτι του εισβολέα και συνδέονται με αυτό. Εξαιτίας της σύνδεσης αυτής, το εξειδικευμένο Β-Λεμφοκύτταρο υφίσταται διαδοχικές δαιρέσεις, μιτώσεις. Αυξάνεται έτσι το πλήθος των Β-Λεμφοκυττάρων, δηλαδή δημιουργείται ένα πλήθος πανομοιότυπων Β-Λεμφοκυττάρων που λέγεται και κλώνος Β-Λεμφοκυττάρων. Όλα αυτά τα κύτταρα πολεμιστές φέρουν το ίδιο σηματάκι και αναγνωρίζουν το ίδιο αντιγόνο. Από αυτά τα Β-Λεμφοκύτταρα, κάποια θα διαφοροποιηθούν σε:
α) πλασματοκύτταρα, που παράγουν και εκκρίνουν αντισώμτα ίδια με αυτά που έφερε στην επιφάνειά του το αρχικό εξειδικεύμένο Β-Λεμφοκύτταρο
β) Β-Λεμφοκύττρα μνήμης: Αυτά δεν θα δράσουν στην 1η εισβολή, αλλά θα αποτέλεσουν την εφεδρεία, δηλαδη κύτταρα που θα μείνουν σε κατάσταση ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν γρηγορότερα και αποτελεσματικά το ίδιο αντιγόνο την επόμενη φορά που θα εισέλθει στον οργανισμό.

Η παραπάνω διαδικασία λέγεται χυμική ανοσία, διότι τα αντισώματα απελευθερώνονται και κυκλοφορούν στους χυμούς του ανθρωπίνου σώματος, στο αίμα και στη λέμφο.



β) Ενεργοποίηση κυτταροτοξικών Τ-Λεμφοκυττάρων(Κυτταρική ανοσία): Η παραπάνω διαδιακσία συμβαίνει όταν στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν κύτταρα μολυσμένα από ιό, καρκινικά κύτταρα και κύτταρα μεταμοσχευμένου ιστού (ως τέτοια θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα ερθθρά αιμοσφαίρια αίματος διαφορετικής δηλαδή μη συμβατής ομάδας αίματιος με το μεταγγιζόμενο άτομο). Στις περιπτώσεις αυτές ενεργοποιούνται τα βοηθητικά Τ-Λεμφοκύτταρα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Στην πε΄ριπτωση όμως αυτή, τα βοηθητικά Τ-Λεμφοκύτταρα θα ενεργοποιήσουν τα κυτταροτοξικά Τ-Λεμφοκύτταρα, που είναι οι μαχητές σώμα με σώμα. Η ενεργοποίηση των κυττρατοξικών θα γίνει πάλι με ουσίες που εκκρίνουν τα βοηθητικά Τ-Λεμφοκύτταρα πάνω τους. Τα δραστικά κυτταροτοξικά πλησιάζουν τα κύτταρα στόχους και τα καταστρλεφουν. Αυτό γίνεται με κάποιες ουσίες που τα κυτταροτοξικά ρίχνουν στην μεμβράνη των κυττάρων και τα αποδομούν.
Η όλη δράση αυτών των Τ-Λεμφοκυττάρων, βοηθητικών και κυτταροτοξικών, αποτελεί την κυτταρική ανοσία.



3ο στάδιο: Τερματισμός ανοσοβιολογικής απόκρισης


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...